Scope 12, uw zonnestroominstallatie is afgekeurd en nu?

U heeft een groot aantal zonnepanelen op het dak van uw pand of een grootschalige zonnestroominstallatie in beheer, en bij het aanvragen van een verzekering blijkt dat de installatie niet voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Daardoor wordt er geen verzekering toegekend door de verzekeraar. Dit noemen wij Scope 12 afkeur. Wilt u ervoor zorgen dat de installatie weer voldoet aan alle huidige veiligheid- & kwaliteitseisen? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen
Direct contact?
Solar Asset Management Everday

Eerst, wat is scope 12 nu precies?

Het is een methodiek om de elektrische- en brandveiligheid van uw installatie in kaart te brengen. Deze inspectie is ontstaan vanwege aanhoudende kwaliteitsproblemen in de branche, waarbij verzekeraars Scope 12 keuringen hebben geïntroduceerd om de vereiste veiligheids- en kwaliteitsnormen te waarborgen. Het zijn inspecties die voldoen aan de kwalitatieve eisen van NEN 1010 en de SCIOS richtlijnen. Het voornaamste doel is om schade aan zonnestroominstallaties door brand en storm te minimaliseren en te voorkomen of verminderen waardoor een verzekering kan worden toegekend.

Op welke onderdelen wordt uw installatie geïnspecteerd?

Zijn de installaties geaard?

In vele gevallen waarbij een installatie enkele jaren geleden is opgeleverd mist de aarding van de installatie

Visuele inspectie op schade en installatiefouten

Documentatie wordt gecontroleerd

Betrouwbaarheid van de installatie

Actuele staat van alle onderdelen

Duurzaamheid van de materialen

Veiligheid van PV-Installatie

Neem contact op

Hoe helpt Everday u met een herkeuring?

Everday is de spil in het gehele traject. Wij kunnen alles uit handen nemen. Het contact met de verzekeraar, de eventuele aanpassingen, herstel en vervangingswerkzaamheden, nieuwe rendementsverbeteringen calculatie en tot slot zorgen wij ervoor dat de inspecties weer worden gepland. Ons doel? Zorgen dat uw installatie weer zo snel mogelijk verzekerd is en voldoet aan de huidige kwaliteitseisen.

Neem contact op
Solar Asset Management Everday

Waarom een Scope 12 inspectie en geen afzonderlijke NEN1010 inspecties?

Een Scope 12 inspectie omvat niet alleen de normen van de NEN1010 en NEN3140, maar ook extra controles om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en betrouwbaar is. Dit omvat visuele inspecties, metingen en tests om te controleren of de installatie voldoet aan alle vereisten en normen.

Meestgestelde vragen over
Scope 12

Wij zetten ze op een rij

Of het nu gaat om een Scope 12 afkeur, belangrijke zaken waar u van moet weten of enkele definities, wij nemen u aan de hand.

Is een Scope 12 keuring verplicht?

Hoewel deze inspecties op dit moment niet wettelijk verplicht zijn, stellen veel verzekeraars het wel als voorwaarde voor verzekering. Dit komt omdat een  inspectie het risico op brand aanzienlijk verlaagt, waardoor uw installatie veiliger wordt en uw verzekeraar meer zekerheid heeft. Het is dus verstandig om een inspectie te laten uitvoeren om problemen te voorkomen en uw investering te beschermen.

Wat is de geldigheid van een Scope 12 inspectie?

Standaard is een Scope 12 inspectie 5 jaar geldig. Soms zijn er uitzonderingen waarbij de verzekeraar vraagt om een periode van 3 jaar aan te houden. Wij adviseren u altijd om ervoor te zorgen dat uw installatie goed wordt onderhouden en beheerd door een professionele partij.

Is het verplicht een Scope 12 keuring uit te laten voeren?

Een keuring wordt op verzoek van een verzekeraar uitgevoerd. Een Scope 12 inspectie geldt enkel voor grootschalige zonnestroominstallaties. Over verplicht kunnen we dus eigenlijk niet spreken.

Wie is gerechtigd om deze keuringen uit te voeren?

Everday laat de SCIOS Scope 12 inspecties uitsluitend uitvoeren door gecertificeerde bedrijven. Zowel het bedrijf als de inspecteur moet over het SCIOS certificaat beschikken. Jaarlijks wordt een audit uitgevoerd om de kwaliteit van zowel de inspecteur als het bedrijf te waarborgen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Wij staan klaar om uw vraag te beantwoorden of om direct in actie te komen!

Neem contact op