Scope 12, uw zonnestroominstallatie is afgekeurd en nu?

Heeft u een aanzienlijke hoeveelheid zonnepanelen op uw gebouw of beheert u een grootschalig zonnestroomsysteem? U wilt de zonnepanelen verzekeren, de verzekeraar stelt als eis, dat de installatie gekeurd moet worden, een scope 12 keuring.

Uit deze keuring blijkt dat uw installatie niet voldoet aan de actuele veiligheidsnormen, waardoor de verzekeraar de dekking weigert. Dit staat bekend als Scope 12 afkeur. Als u wilt dat uw installatie weer voldoet aan alle geldende normen op het gebied van veiligheid en kwaliteit, kunt u contact met ons opnemen.

Contact opnemen
Direct contact?
Solar Asset Management Everday

Eerst, wat is scope 12 nu precies?

Wat is Scope 12 eigenlijk? Het is een inspectie voor uw zonnestroominstallatie, ontwikkeld vanwege aanhoudende kwaliteitsproblemen in de sector. Verzekeraars hebben Scope 12-inspecties geïntroduceerd om te waarborgen dat de vereiste veiligheids- en kwaliteitsnormen worden gehandhaafd. Deze inspecties voldoen aan de kwalitatieve eisen van NEN 1010, productspecificaties en de SCIOS richtlijnen. Op initiatief van het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar en diverse inspectiebedrijven, vertegenwoordigd door brancheorganisaties zoals iKeur en Techniek Nederland, is deze specifieke inspectie opgezet. Dit initiatief was een reactie op de snelle groei van zonne-energie-installaties en de toename van het aantal installateurs, evenals de soms ontoereikende kwaliteit van deze installaties, wat leidde tot een stijging van schadeclaims bij verzekeraars.

Het was dus essentieel om een kwaliteitsnorm voor zonne-energie-installaties te ontwikkelen. Deze inspecties worden uitgevoerd bij zowel kleine residentiële als grotere commerciële installaties, ongeacht de opstelling – zoals op het dak, geïntegreerd in het dak, veldopstellingen of drijvend op water.

Op welke onderdelen wordt uw installatie geïnspecteerd?

Zijn de installaties geaard?

In veel gevallen waarbij een installatie enkele jaren geleden is opgeleverd, ontbreekt de aarding van de installatie.

Visuele inspectie op schade en installatiefouten

Controle van de documentatie

Beoordeling van de betrouwbaarheid van de installatie

Evaluatie van de actuele staat van alle onderdelen

Beoordeling van de duurzaamheid van de materialen

Controle van de veiligheid van de PV-installatie

Neem contact op

Hoe helpt Everday u met een herkeuring?

Everday speelt een centrale rol gedurende het hele proces. We kunnen alles voor u regelen. Van het contact met de verzekeraar tot eventuele aanpassingen, herstel- en vervangingswerkzaamheden, het berekenen van nieuwe rendementsverbeteringen en tot slot het plannen van (her)inspecties.

Ons doel? Zorgen dat uw installatie zo snel mogelijk weer verzekerd is en voldoet aan de actuele kwaliteitseisen.

Neem contact op
Solar Asset Management Everday

Waarom een Scope 12 inspectie en geen afzonderlijke NEN1010 inspecties?

Een Scope 12 inspectie gaat verder dan alleen de normen van NEN1010 en NEN3140. Het omvat ook extra controles om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en betrouwbaar is. Dit omvat onder andere specifieke eisen aan de gebruikte producten. Bovendien wordt er aandacht besteed aan brandveiligheid, waarbij ook factoren zoals constructieberekeningen van daken worden meegewogen.

Meestgestelde vragen over
Scope 12

Wij zetten ze op een rij

Is een Scope 12 keuring verplicht?

Hoewel deze inspecties momenteel niet wettelijk verplicht zijn, eisen veel verzekeraars ze als voorwaarde voor dekking. Dit komt doordat een inspectie het risico op brand aanzienlijk vermindert, waardoor uw installatie veiliger wordt en uw verzekeraar meer zekerheid krijgt. Het is daarom verstandig om een inspectie te laten uitvoeren.

Wat is de geldigheid van een Scope 12 inspectie?

Een Scope 12 inspectie is standaard 5 jaar geldig. In sommige gevallen vraagt de verzekeraar echter om een termijn van 3 jaar. We raden u altijd aan ervoor te zorgen dat uw installatie goed wordt onderhouden en beheerd door een professionele partij.

Wie is gerechtigd om deze keuringen uit te voeren?

Everday laat de SCIOS Scope 12 inspecties uitsluitend uitvoeren door gecertificeerde bedrijven. Zowel het bedrijf als de inspecteur moet over het SCIOS certificaat beschikken. Jaarlijks wordt een audit uitgevoerd om de kwaliteit van zowel de inspecteur als het bedrijf te waarborgen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Wij staan klaar om uw vraag te beantwoorden of om direct in actie te komen!

Neem contact op